Smykke leksikon

I smykkekollektionen anvendes der udelukkende ørekroge/creoler i enten 24 karat forgyldt sterlingsølv (.925) eller sterlingsølv (.925), som naturligvis er 100% nikkelfri. Vedhæng; f.eks. blade osv. kan der godt være anvendt messing eller forsølvet. Perler og sten (tidligere betegnet halvædelsten) er nøje udvalgt. Ud fra hvert enkelt smykke fremgår det hvilke materialer, der er anvendt.

Halvædelsten er en fællesbetegnelse for sten og krystaller. De mest kendte og mest populære halvædelsten indenfor smykkefremstillingen er især amazonit, aventurin, ametyst, carneol, bjergkrystal og de forskellige kvartsformer, især rosenkvarts og røgkvarts.

Alle perler og sten er indkøbt på Bali, USA og i Kina og udvælges med omhu. Det der før i tiden hed halvædelsten, betegnes idag bare som sten og nedenfor kan du læse mere om nogle af de perler/sten jeg bruger:

Amazonit (sten): Farven kan variere fra lyseblå til blågrøn. Farven opstår som følge af spor af bly og vand. Amazonit er navngivet efter Amazon-området i Brasilien, hvor den oprindeligt blev opdaget. 

Ametyst (sten): Farven er lilla – en meditationssten. Ametyst er en variant af kvarts og farven varierer fra lavendelblå til mørklilla. Tilstedeværelsen af mangan i klar quartz resulterer i den lilla farve. Tilstedeværelsen af andre stoffer fx. jern vil også påvirke stenens farve. Ametyst kan således have farvetoner, der går fra det rødviolette til det gulviolette, afhængig af kombinationen af mineraler i stenen. Ametysten er også lykkestenen for februar måned – og viet til St. Valentin, hvis helgendag d. 14. februar, nu fejres med gaver og hjerter.

Aquamarin (sten):

Dette er den latinske betegnelse for havvand. Især denne sten reflekterer det blågrønne skær af farver der kun findes i et ocean.

Black stone (sten): Sort indfarvet sten.

Carneol (sten):

Carneol er en form for qvarts. Carneol er gennemsninnelig og farven spænder fra klar orange til orangebrun. Navnet Carneol er afledt af Carne der er latinsk og betyder kød, hvilket nok er relateret til farven. I Faraoernes Ægypten blev Carneol betragtet som synbol på gudinden Isis´ blod, hendes styrke og magt. Isis var gudinde for frugtbarhed og moderskab og hendes Carneol beskyttede sin bærer mod alle onde indflydelser, styrkede kroppen og virkede opmuntrende på sindet.

Ferskvandsperle:

Ferskvandsperler dyrkes i dag, hovedsageligt i den sydøstlige del af Kina, selvom det oprindeligt var japanerne, der startede på produktionen af ferskvandsperler i stor målestok. Muslingerne får implanteret små “korn” af perlemorsskal og bliver herefter i net, sat ud i søen, hvor de får lov til at ligge mellem 2-5 år. Perlerne sorteres efter farve og form, gennembores og trækkes på snore.

De naturlige perlefarver er råhvid, rosa og grå. Ferskvandsperlerne kan endvidere efterbehandles ved blegning, opvarmning (for at opnå farveskift) eller farvning. Perlen har gennem tiderne været symbol på uskyld, renhed, skønhed og dybde. Det siges at den symboliserer og stimulerer det bedste i os; ærlighed, ro, renhed, visdom, værdighed og integritet!

Jade (sten): Jade har fået sit navn fra det spanske “Piedra de hijada”, et navn, der oprindeligt blev brugt til den grønne sten, som de indianske civilisationer i Mellemamerika anvendte i deres udskæringskunst.

Koral:

Koraller er oprindeligt havdyr, der danner store kolonier (koralrev). Når koraller dør står deres kalkskelet tilbage. Det er dette kalkskelet, der anvendes til fremstilling af koralperler. Røde, lyserøde, hvide og blå koraller består af kalciumkarbonat, mens sorte og gyldne koraller dannes af det hornagtige stof konkiolin. I alle koraller kan skeletstrukturen anes som en svagt stribet eller plettet marmorering. Korallen der bruges til smykker er blevet meget omhyggeligt udvalgt.

Koral er et meget gammelt fund. Historikere hævder at koral kan dateres tilbage til the Neolitiske Æra, (10,000 B.C.). Romanerne, tibetanerne, – deres kulturer har alle brugt og beundret koral for dets sjældenhed og skønhed. Koral blev brugt til at beskytte børn I det gamle Rom. Tibetanerne anser koral som værende en af de 5 ofrestene og ser det som et symbol på livets kraft. Koral blev båret med troen på at det vil frembringe success I livet. Koral er blødere end de fleste stenmaterialer. Koral begynder sit liv under havets overflade. Det er en af de få sten som kommer fra organisk materiale.

Quartz (sten):

Quartz er dannet for millioner af år siden i jordens indre og under tryk og varme. Ganske langsomt er de så vandret op til jordens overflade, hvor de idag hentes ud af bjergenes hårde sten. Quartz er et af jordskorpens mest almindelige mineraler og forekommer i mange forskellige farver og mønstre. Ædelsten i quartzfamilien inkluderer ametyst, aventurine, citrine, cats eye og røg- og rosenquartz. Ren quartz ligner frossen is. Når et stykke af denne bliver slebet og poleret til en rund kugle, siger historikerne, at man kan kigge ind i kuglen og se ens fremtid. Den farveløse transparante bjergkrystal er den reneste form for quratz. Farverne i rosenquartz, røgquratz og ametyst forårsages af forskellige kemiske urenheder – jern i ametyst, titan i rosenquartz og aluminium i røgquartz

En lille rosenkvarts under puden eller en stor rosenkvarts under sengen, siges at få folk til at holde op med at snorke 🙂

Peridot:

Peridot er krystal og farven changerer mellem gulgrøn og olivengrøn. Historien om peridot går helt tilbage til 1500 f. Kr., hvor egypterne for første gang gravede disse grønt glimtende krystaller ud af hulrummene i den størknede lava.

Rhodonit (sten):

Rhodonit er en mangansilikat og ikke et særligt almindeligt mineral. Rhodonit er som regel rosa men kan også være mørkerødt. Massiv rhodonit gennemskæres ofte af sorte partier eller linier, som giver en flot kontrast og det har derfor tidligere været anvendt til flotte kunstgenstande i højere grad end smykker.